Leo-Pekka Tähti

Ajatus isille

Älä tunne syyllisyyttä siitä, että teet asioita, jotka ovat sinun parhaaksesi.

-Leo-Pekka Tähti-

Leo-Pekka Tähti on viisinkertainen paralympiavoittaja, nelinkertainen Vuoden yleisurheilija, nelinkertainen Vuoden vammaisurheilija ja maailman nopein ratakelaaja. Suomalaiset urheilun ystävät ovat saaneet nauttia Tähden poikkeuksellisesta menestyksestä lähes kaksikymmentä vuotta, sillä jo vuonna 2004 hän voitti ensimmäiset kultamitalinsa paralympialaisissa sekä heti seuraavana vuonna tuplakullan EM-kisoista. Palkintokaappi on täynnä kaiken värisiä mitaleja niin EM-kisoista, MM-kisoista kuin paralympialaisistakin. Leo-Pekan päämatka on ratakelauksen 100 metriä, mutta hän on menestynyt myös 200 metrillä ja 400 metrillä.

Leo-Pekka syntyi Porissa kesäkuussa vuonna 1983. 15-vuotiaana hän kelasi tavallisella pyörätuolilla Euran pyörätuolimaratonin, jota oli todistamassa katsomossa istunut maajoukkuekelaaja. Muutama päivä myöhemmin Tähti kokeili ensimmäistä kertaa kelaustuolia ja sai kokeilun jälkeen tuolin omaksi. Vuotta myöhemmin, 16-vuotiaana, hänet valittiin Suomen yleisurheilumaajoukkueeseen. Ennen pyörätuolikelausta Tähti oli pelannut aktiivisesti pyörätuolikoripalloa, ja laji on kulkenut kelauksen rinnalla: tälläkin hetkellä hän pelaa Espanjan korkeimmalla sarjatasolla. Vuoden pyörätuolikoripalloilijaksi Tähti on valittu Suomessa kolme kertaa.

Voittamalla Vuoden urheilija -äänestyksen vuonna 2016, Leo-Pekka Tähdestä tuli ensimmäinen äänestyksen voittanut vammaisurheilija. Vuonna 2017 häntä kunnioitettiin Urheilugaalan erikoispalkinnolla, urheilun hyväntekijänä. Ura on jatkunut maailman huipulla läpi vuosien. Koulutukseltaan Tähti on datanomi ja ammattivalmentaja. Urheilun ja valmentamisen lisäksi hän työskentelee markkinointialalla. Lokakuussa 2020 Tammi julkaisi Tähden elämäkerran.

Tutustu Leo-Pekkaan:
www.leopekkatahti.fi
Leo-Pekka Instagramissa
Leo-Pekka Twitterissä
Leo-Pekka Facebookissa