Esa Nieminen

Kuva: Niklas Rosström

Ajatus isille

Puhuminen kannattaa aina, älä jätä kertomatta miltä tuntuu!

-Esa Nieminen-

Esa Nieminen on menestynyt säveltäjä ja muusikko. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikinopettajaksi, mutta päätyikin Finnlevyn iskelmämusiikin tuottajaksi v. 1978, mistä lähtien hän on tehnyt yhteistyötä säveltäjänä ja tuottajana lukuisten tähtiartistien, kuten Katri Helenan, Anna Erikssonin, Yölinnun, Tarja Turusen ja Paula Koivuniemen kanssa.

Urallaan äänilevytuottajana ja säveltäjänä Nieminen on tuottanut ja sovittanut n. 160 iskelmä- ja populäärialbumia, yli 60:n kotimaisen artistin kanssa. Hän on toiminut kapellimestarina useissa suurissa konserteissa ja tv-ohjelmissa, BumtsiBum-pianistina sekä säveltänyt viiteen elokuvaan musiikkia. Levytettyjä sävellyksiä Niemiseltä löytyy lähes 800 ja sovituksia yli 2000. Hän on toiminut tuottajana n. 70 kulta- ja platinalevyllä. Uran varrelle mahtuu myös useita musikaaleja ja musiikkiproduktioita, joista viimeisimpänä Äidinmaa -musikaali, jota on esitetty Espoon kaupunginteatterissa v. 2017, Kuopion kaupunginteatterissa v. 2019–2020 sekä Salon teatterissa v. 2021.

Esan lukuisiin hittikappaleisiin kuuluu mm. Kun katsoit minuun ­– Anna Eriksson, Kolmekymppinen – Frederik, Kun kuuntelen Tomppaa – Paula Koivuniemi, Sitä saa mitä tilaa – Yölintu, Luulet sä tosiaan – Kirka sekä On elämä laulu – Katri Helena. Niemisen työparina ovat toimineet useat suomen eturivin iskelmäsanoittajat, kuten Vexi Salmi, Juha Vainio sekä Sinikka Svärd.

Esalle on myönnetty Georg Malmsten -säätiön tunnustuspalkinto v. 2014 suomalaisen populaarimusiikin keskeisenä vaikuttajana sekä Kullervo Linnan säätiön palkinto suomalaisen iskelmämusiikin edistämisestä v.2015. Maaliskuussa 2022 Esalle myönnettiin taiteilijaeläke.

www.esanieminen.fi