Tässä stigman vastaisessa kampanjassa ei kerätä rahaa, vaan kannustetaan isiä puhumaan ja hakemaan tukea omaan jaksamiseensa.

Etsimme tunnettuja henkilöitä, jotka olisivat valmiita tekemään hyvää antamalla kampanjan käyttöön omalla nimellään voimalauseen, kannustuksen tai esimerkiksi jakamaan oman tarinansa. Kampanjaan osallistumisesta tai materiaalin toteuttamisesta ei makseta korvausta. Kampanjan toteuttaa ja rahoittaa Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry ja sen Pirkanmaalla isiä työkseen tukeva ITUA-hanke (Isille tukea arkeen).

Miksi isiä kannattaa tukea?

Mielenterveyshaasteet kuormittavat myös sairastuneen läheisiä. Selvityksen mukaan heistä 46 % on vaarassa masentua (valtakunnallinen omaiskysely 2014).

Isät elävät sairastuneen rinnalla usein ilman riittävää tietoa siitä, kuinka sairastunutta läheistä voi tukea itse uupumatta. Isien avun hakeminen voi pitkittyä mielenterveys- ja päihdeasioihin liittyvän stigman sekä pärjäämisen kulttuurin vuoksi. Perheen haasteet halutaan ratkoa perhepiirissä eikä isillä välttämättä ole tietoa siitä, mistä tilanteeseen olisi mahdollista saada apua.

Riittävällä tiedolla ja tuella voidaan parantaa isien sekä koko perheen hyvinvointia ja jaksamista. Mitä varhaisemmassa vaiheessa pystytään tukemaan sairastuneen läheisiä, sitä paremmin onnistutaan ennaltaehkäisemään tilanteen pitkittyminen ja monimutkaistuminen.

Haluatko osallistua kampanjaan?

Kampanja on päättynyt ITUA-hankkeen tullessa päätökseen. Isien tukeminen kuitenkin jatkuu Pirkanmaan FinFamin toimesta.

Jos olet julkisuuden henkilö, anna meille käyttöön voimalauseesi. Kannustetaan isiä puhumaan ja hakemaan ajoissa apua, ennen kuin heidän voimansa loppuvat. Tiivistetysti voit toimia seuraavalla tavalla:

  1. Miten rohkaisisit isiä? Mitä haluat sanoa heille?
  2. Kirjoita lause tai tarina, kuvaa video tai tee laulu. Toteutustapa on vapaa.
  3. Lähetä materiaali kampanjan käyttöön, niin olet mukana tukemassa isiä.

Myös yritysten ja yhteisöjen on mahdollista lähteä mukaan kampanjaan. Käytännössä osallistuminen tapahtuu vastaavalla tavalla kuin julkisuuden henkilöiden kohdalla. Neuvottelemme mielellämme myös muunlaisesta yhteistyöstä kuten kampanjalle annettavasta näkyvyydestä (esimerkiksi mediassa, urheilutapahtumissa tai kauppakeskuksissa) tai yhteistyössä toteutettavista kilpailuista, joiden tarkoituksena on auttaa kampanjan viestiä tavoittamaan isät yhä laajemmin.

Voit kysyä aina lisää ja ehdottaa yhteistyötä. Yhteystiedot löydät täältä.

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen

Osallistu kampanjaan parhaaksi katsomallasi ja tyyliisi sopivalla tavalla. Se voi olla yksi sana tai lause, jonka liitämme yhteen kuvasi kanssa. Se voi olla videotervehdys tai muu vapaavalintainen toteutus.

Aineistoa voi lähettää itua@finfamipirkanmaa.fi sähköpostiin tai suuria tiedostoja esimerkiksi maksuttoman wetransfer.com palvelun kautta.

Toteutamme näille sivuille lyhyet esittelyt jokaisesta tukijasta sekä linkit heidän haluamiin ulkoisiin sisältöihin.

Missä lähetettyä aineistoa hyödynnetään?

Aineisto julkaistaan kampanjan nettisivulla sekä toteuttavan tahon somekanavissa (Instagram: @finfamipirkanmaa ja @itua_hanke, Facebook: finfamipirkanmaa ja Itua FinFami Pirkanmaa).

Tämän lisäksi materiaaleista toteutetaan jaettavia kortteja, joiden avulla osoitetaan tukea isille. Videomateriaalia voidaan näyttää erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Isien tukena -kampanja on käynnissä ITUA-hankkeen ajan (2020-2024). (ITUA-hanke päättyi 22.3.2024)

Osallistujalla on oikeus pyytää oman materiaalinsa poistoa tai sen muokkaamista milloin tahansa kampanjan aikana. Myös toteuttavalla taholla on oikeus poistaa osallistujan materiaali kampanjamateriaaleista.